6 längder
Ingredienser:
450 gram fingervarmt vatten
75 gram jäst
50 gram torrmjölk
250 gram vit sirap
5 gram salt
200 gram rumstempererat margarin
13 gram kardemumma
1100 gram vetemjöl
Fyllning:
Vaniljremons (länk)
Russin
Garnering:
Äggula
Pärlsocker
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lös upp jästen i vattnet.
- Tillsätt torrmjölk, kardemumma och mjöl.
- Sirap, salt och margarin tillsätts när degen körs.
- Arbeta degen elastisk i maskin med degkrok ca. 10-15 minuter. Bli inte frestad att tillsätta mer mjöl om degen ser lös ut, ju längre tid degen får arbetas desto mer går den ihop.
- Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord, väg upp i 350 gramsbitar och låt degen spänna av under bakduk i ca. 20 minuter.
- Fläta: Dela degbiten i tre lika delar, rulla ut till längder på ca 30 cm.
- Börja fläta från mitten, vänd sedan flätan om och fläta resten.
- Rulla ihop ändarna och vik dessa under flätan, lägg upp på plåt.
- Klippta längder: Kavla ut bitarna rektangulärt och lägg på fyllningen.
- Rulla ihop längden uppifrån och rulla ut till ca. 30 cm.
- Lägg rullen med skarven nedåt på plåten och klipp sneda flikar, vik ut flikarna lätt.
- Täck över längderna med bakduk och låt jäsa ca. 45-60 minuter.
- Stryk längderna med uppvispad äggula och strö över pärlsocker.
- Baka av i mitten av ugnen ca. 18-20 minuter.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar