Härlig, smidig deg som kan varieras i det oändliga.
Dag 1:
350 gram vatten, rumstempererat
20 gram jäst
170 gram grahamsmjöl
80 gram fint rågmjöl
85 gram durumvetemjöl
Blandas till en jämn smet, täck med plastfolie och får stå i rumstemperatur över natten. Dags att mata surdegen, så den är redo.
Dag 2:
Tillsätt
350 gram vatten, rumstempererat
100 gram rågsurdeg
65 gram olivolja
870 gram vetemjöl special
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Arbeta degen väl i maskin, tills den är riktigt smidig och elastisk. Då tillsätts
- 25 gram salt och degen arbetas ett par minuter till.
- Låt degen vila i bunken ca en timma, tills den har dubblat sin storlek.
- Ta upp den på mjölat bakbord och dela den i 4 lika tunga bitar.
- Rundriv, vila ett par minuter och rundriv igen.
- Forma sedan degen till önskad form.
- Fukta ev. ytan med vatten för att fästa mjöl eller gryn för smak och dekoration.
- Jäs bröden på plåt ca en timma, snitta om så önskas och baka av.
- När de börjar se välgräddade ut ska brödens temperatur kontrolleras, de är färdigbakade vid en innertemperatur på 98 grader.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar