..recept och inspiration för hemmabagare.

Lantbröd





Härlig, smidig deg som kan varieras i det oändliga.

Dag 1:
350 gram vatten, rumstempererat
20 gram jäst
170 gram grahamsmjöl
80 gram fint rågmjöl
85 gram durumvetemjöl
Blandas till en jämn smet, täck med plastfolie och får stå i rumstemperatur över natten. Dags att mata surdegen, så den är redo.

Dag 2:
Tillsätt
350 gram vatten, rumstempererat
100 gram rågsurdeg
65 gram olivolja
870 gram vetemjöl special


  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Arbeta degen väl i maskin, tills den är riktigt smidig och elastisk. Då tillsätts
  • 25 gram salt och degen arbetas ett par minuter till.
  • Låt degen vila i bunken ca en timma, tills den har dubblat sin storlek. 
  • Ta upp den på mjölat bakbord och dela den i 4 lika tunga bitar. 
  • Rundriv, vila ett par minuter och rundriv igen. 
  • Forma sedan degen till önskad form. 
  • Fukta ev. ytan med vatten för att fästa mjöl eller gryn för smak och dekoration. 
  • Jäs bröden på plåt ca en timma, snitta om så önskas och baka av. 
  • När de börjar se välgräddade ut ska brödens temperatur kontrolleras, de är färdigbakade vid en innertemperatur på 98 grader.





0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg

© Baka hemma.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena