..recept och inspiration för hemmabagare.

Skållat dinkelbröd med rågsurdeg



Ingredienser:

 Skållning:
 75 gram dinkelmjöl fullkorn
 150 gram kokande vatten
 5 gram salt

 250 gram fingervarmt vatten
 12 g jäst
 420 gram dinkelmjöl fullkorn
 100 gram rågsurdeg 

 Olja till bakformen

  • Ugnstemperatur 260 grader
  • Väg upp 75 gram dinkelmjöl och 5 gram salt i en skål.
  • Koka upp vattnet och häll det över mjölblandningen. Rör om väl till en grötliknande smet.
  • Låt skållningen svalna och svälla i ca. 45 minuter.
  • Tillsätt 250 gram vatten, jäst, surdeg samt resten av mjölet i skållningen.
  • Kör degen med degkrok i maskin till en spänstig deg, ca. 8 minuter.
  • Lägg upp degen på mjölat bakbord, rundriv och forma till en limpa.
  • Lägg ner limpan i en oljad eller smörad form, tryck ut den något mot kanterna och dofta över lite dinkelmjöl.
  • Låt jäsa under bakduk ca. 2 timmar.
  • Ställ in en form eller långpanna med en halv liter vatten i nedre delen av ugnen.
  • Snitta brödet med en vass kniv.
  • Ställ in brödet i ugnen och grädda 5 minuter i den höga temperaturen. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och baka av i ca. 45 minuter.
  • Stjälp ut brödet ur bakformen och låt svalna inlindat i bakduk.





0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg

© Baka hemma.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena