Ingredienser:
Skållning:
75 gram dinkelmjöl fullkorn
150 gram kokande vatten
5 gram salt
250 gram fingervarmt vatten
12 g jäst
420 gram dinkelmjöl fullkorn
100 gram rågsurdeg
Olja till bakformen
- Ugnstemperatur 260 grader
- Väg upp 75 gram dinkelmjöl och 5 gram salt i en skål.
- Koka upp vattnet och häll det över mjölblandningen. Rör om väl till en grötliknande smet.
- Låt skållningen svalna och svälla i ca. 45 minuter.
- Tillsätt 250 gram vatten, jäst, surdeg samt resten av mjölet i skållningen.
- Kör degen med degkrok i maskin till en spänstig deg, ca. 8 minuter.
- Lägg upp degen på mjölat bakbord, rundriv och forma till en limpa.
- Lägg ner limpan i en oljad eller smörad form, tryck ut den något mot kanterna och dofta över lite dinkelmjöl.
- Låt jäsa under bakduk ca. 2 timmar.
- Ställ in en form eller långpanna med en halv liter vatten i nedre delen av ugnen.
- Snitta brödet med en vass kniv.
- Ställ in brödet i ugnen och grädda 5 minuter i den höga temperaturen. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och baka av i ca. 45 minuter.
- Stjälp ut brödet ur bakformen och låt svalna inlindat i bakduk.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar